Mindre förändringar får göras i lägenheten och på din eventuella upplåtna mark. Du får t ex lägga nya golv eller byta ut vitvaror. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd. Även om styrelsen har givit tillstånd så ansvarar bostadsrättsinnehavaren för att renoveringen görs fackmannamässigt, att den följer gällande lagar och regler samt nödvändiga myndighets tillstånd erhålls.
Enligt Bostadsrättslagen får bostadsrättshavare inte utan tillstånd i lägenheten utföra åtgärder som innefattar:
- Ingrepp i en bärande konstruktion
- Ändring av befintlig ledning av avlopp, värme eller vatten
- Eller annan väsentlig ändring av lägenheten.
Skriftlig förfrågan ska i god tid lämnas till styrelsen, med uppgifter på vad som skall göras, hur det ska göras och vem som ska utföra det. Bifoga en ritning med måttangivelser. Styrelsen godkänner den skriftliga förfrågan på ett styrelsemöte och du får ett skriftligt svar. Se formulär här.
Om en bostadsrättshavare genomför en ändring i lägenheten utan tillstånd kan föreningen ålägga medlemmen att återställa lägenheten till tidigare skick endast om ändringarna är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen.
Eftersom föreningen bär ansvaret för den yttre fasaden måste all påverkan på fasad även ansökas om till styrelsen, t ex uppsättning av markis. Paraboler och andra antenner får inte sättas upp på en sådan höjd så risken finns att den kan falla ned och skada person eller egendom.
Om bostadsrättsinnehavaren vill byta dörr, fönster eller garageport så skall dessa vara vita och bekostas av bostadsrättsinnehavaren.
Om du har några funderingar skicka ett meddelande till fastighetsansvarig under kontakt.